Sindikat v Ericu napovedal peturno stavko (posodobljeno)

V Ericu je zaposlenih 40 delavk in delavcev, od teh dve še čakata na konec odpovednega roka.

Viniles

V sredo,16. maja, ob 15.30 je v prostorih Skei Velenje na Prešernovi 1 v Velenju potekala novinarska konferenca sindikalne podružnice Skei Erico. 

Sindikat v velenjskem Eurofins Ericu je na novinarski konferenci napovedal stavko, ki bo potekala 29. maja med 10. in 15. uro pred glavno zgradbo družbe. Glavna zahteva je preklic odpovedi pogodbe o zaposlitvi predsedniku sveta delavcev in trem sindikalnim zaupnicam.

Predsednica sindikalne podružnice Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) Erico Anastazija Vrbovšek, je na konferenci povedala, da zahtevajo dvig najnižje osnovne plače, ki je najnižja v Sloveniji in po kolektivni pogodbi znaša le 375,12 evra, spoštovanje pravilnika o nagrajevanju in napredovanju ter umestitev vseh aktov, povezanih z delom, v kolektivno pogodbo.

Razlog za odpuščanja

Mednarodna družba za okoljska testiranja Eurofins Scientific je lani odkupila Erico od Gorenja, Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje. Ker so takrat ugotovili, da ekološke raziskave niso dovolj dobičkonosne, saj Erico v Šaleški dolini nima dovolj naročil s strani elektrarne, premogovnika in lokalnih skupnosti, so se usmerili na raziskave s področja prehrane, forenzike in agronomije. Zato naj bi se zmanjšala potreba po strokovnjakih, ki so bili zaposleni na tem področju. Temu je sledilo odpuščanje.

Aleš Vodovnik, sekretar območne organizacije SKEI Velenje, je o razmerah v Ericu in Mavčevem ravnanju dejal, da ta na zaposlene izvaja tihe pritiske in opozoril tudi na naslednje podatke: »Poslovni podatki kažejo, da je imel Erico še leta 2009 kar 57 zaposlenih, lastnik pa direktorja izdatno nagrajuje. Za leto 2016 je prejel 92.000 evrov bruto nagrade za poslovno uspešnost, za leto 2017 pa 101.000 evrov.«

Komentiraj /