Premogovnik Velenje pridobil evropska sredstva za raziskave in razvoj

Premogovnik Velenje v zadnjem času namenja veliko pozornosti raziskavam in razvoju, saj so z razvojnimi projekti, ki so jih pripravili v zadnjem letu, uspešno kandidirali pri evropskem Raziskovalnem skladu za premog in jeklo. Štirje projekti, ki so jih prijavili pri raziskovalnem skladu in v katerih sodeluje tudi Premogovnik Velenje, bodo družbi v naslednjih letih doprinesli skoraj 700.000 evrov sofinanciranih sredstev.

Kot je povedal predsednik uprave Premogovnika Velenje mag. Ludvik Golob, je velenjski Premogovnik v izvajanje mednarodnih sofinanciranih projektov vpet že dobro desetletje. V lanskem letu so na razpis evropskega Raziskovalnega sklada za premog in jeklo prijavili štiri projekte, in sicer METHENERGY PLUS (Zajem CH4 iz jamskega zraka s pomočjo nanomembran in katalizatorjev), ROCD (Premogov prah – preventiva in kurativa), INDIRES (Jamsko reševanje – razvoj tehnologij in zagotavljanje informacij) ter INESI (Razvoj ekspertnega sistema načrta obrambe in reševanja (NOR) in sistem optimirane logistike). Projekti naj bi se začeli izvajati do konca meseca julija.

Premogovnik Velenje je s področja Čiste premogovne tehnologije že izvedel projekte EUREKA, CoGasOUT in GHG2E, ki so bili usmerjeni v raziskavo premogovega plina ter ukrepov za zmanjševanje tveganj. Trenutno sta v zaključevanju projekta Coal2Gas in TOPS, ki obravnavata področje podzemnega uplinjanja premoga. MapROC pa je trenutno najpomembnejši projekt, ki je usmerjen v raziskavo nastanka stebrnih udarov in razvoj ukrepov za njihovo preprečevanje. Končan naj bi bil do konca leta 2018.


Preberite tudi:
Mlajši dečki Plavalnega kluba Velenje osvojili ekipno prvo mesto in 8 medalj
Klezmer Connection
Rudar s Pušnikom uspešno začel novo sezono

Komentiraj /