Search
Search
Close this search box.

Premogovnik Velenje pričenja z ukrepi za reševanje pred insolventnostjo

Uprava Premogovnika Velenje je v internetnem glasilu objavila poročilo, ki je močno razburilo zaposlene. Zapisali so namreč, da za zagotavljanje vzdrž...

Uprava Premogovnika Velenje je v internetnem glasilu objavila poročilo, ki je močno razburilo zaposlene. Zapisali so namreč, da za zagotavljanje vzdržnega poslovanja potrebno nadaljevati z racionalizacijo in zniževanjem vseh stroškov (storitev, materiala, stroška dela).

Lahko se znižajo tudi plače

Zaposleni morajo računati na to, da se bodo stroški dela znišali za najmanj 10 odstotkov. Ne izključuje pa se tudi možnost, da bi se za pet odstotkov znižale tudi plače.

V tem trenutnku je približno 200 zaposlenih preveč

V poročilu je Uprava Premogovnika zapisala naslednje:  "Številni zastoji, neizdelane proge, nepredvideni dogodki so povzročili dodatni izpad proizvodnje, kar se sicer še ne bo toliko poznalo v tem letu, saj bomo manko nadomestili z višjo kurilno vrednostjo od napovedane (kljub temu nam zmanjka za mesec dni proizvodnje, kar ob proizvodnji 300.000 ton predstavlja skoraj 9,5 mio EUR manj prihodkov!!), se bo pa toliko bolj v prihodnjem in leta 2020, ko ne bomo imeli pripravljenih dovolj odkopnih polj za zagotovitev normalne proizvodnje."

"Če bo izdelava prog šla naprej s tem tempom kot v zadnjih letih, bomo že v prihodnjih dveh padli krepko pod tri milijone ton nakopanega premoga, kar pomeni, da se nam bodo stroški enormno povišali – iz česar sledi, da imamo v tem trenutku pbl. 200 zaposlenih preveč." 

Celotno glasilo TUKAJ.

Zaradi zgoraj omenjenih razlogov bo letošnje leto premogovnik po uradnih napovedih končal s približno 4,2 milijona evrov izgube.

Sedaj sledi reorganizacija poslovnih procesov in zmanjševanje števila zaposlenih z ustreznim upokojevanjem. Če to ne bo dovolj, napovedujejo tudi druge ukrepe, katere še niso zapisali. "Kot eno izmed mogočih kombinacij smo v projekcijah uporabili znižanje plač za pet odstotkov in plačevanje premij prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja v prihodnje v višini 50 odstotkov."

"Začeli bomo z »mehkimi« metodami ukrepov, med katerimi je tudi predlog za upokojitev tistih zaposlenih, ki že izpolnjujejo pogoje. Le-ti bodo prejeli vabilo na razgovor, na katerega se je potrebno odzvati," so zapisali.

Bodo sedaj Velenjski rudarji morali plačati ceno preteklih zavajanj? Spomnimo, da so že pred 15 leti predvideli, da bo Premogovnik Velenje deloval le do leta 2005. Nato pa leta 2006 zaradi gradnje novega bloka TEŠ 6 življensko dobo premogovnika podaljšali za tri desetletja. A po aktualnih podatkih vemo, da premoga do leta 2054 ne bo dovolj oziroma bo na voljo le na območjih, kjer izkopi niso mogoči.

Ne smemo pa izpustiti tudi dejstva, da v trenutni fazi poteka vzdrževanje jamskih prog in odkopavanje premoga v vedno večjih globinah s težjimi pogoji. Kar pa ne viša le stroškov izkopa, ampak povečuje tudi tveganje za stebrne udare in druge nezgode.

Več novic

Družba

V Velenju je potekalo prvo Mednarodno tekmovanje v Cornholu ali po slovensko Štrbunku

V Rdeči dvorani je med 16. in 17. marcem potekalo prvo mednarodno tekmovanje v igri Cornhole/Štrbunku. Gre za dvodnevno tekmovanje med posamezniki in dvojicami v absolutni ter ženski kategoriji. ...
Družba

Vas zanima svet lončarstva? Vabljeni v Vilo Bianco

Vabljeni 4. aprila ob 18. uri v Vilo Bianco. Na dogodku bodo razkrili vsak korak od gline do umetnine. Njihov gost bo Igor Bahor, pogovor pa bo moderirala Jana Bahor. ...
Šport

Odlični rezultati Velenjčanov na 19. Pokalu Novega Mesta

V nedeljo 10. marca je v Novem Mestu potekal 19. Pokal Novega Mesta. Tekmovanja se je udeležilo 164 tekmovalcev iz 20 klub in 3 držav. ...
Gospodarstvo

Občinski svet o aktivnostih pri pripravi nujnih zakonov – o prestrukturiranju in o zapiranju premogovnika

Danes se je občinski svet seznanil z aktivnostmi v zvezi s pripravo Zakona o razvojnem prestrukturiranju SAŠA premogovne regije in Zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje, ki ju nujno potrebujejo....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Zapora ceste v Pohrastniku: v petek med 8. in 13. uro popolna zapora

V petek, 29. marca, bo med 8. in 13. uro na Pohrastniku prišlo do popolne zapore ceste....
Obvestila

Na Gorenjskem klancu prišlo do prometne nesreče

Obvestila

V torek, 26.3.2024 bo prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo

Iz Komunalnega podjetja Velenje so nam sporočili, da bo jutri prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo na območjih Efenkova cesta, Gregorčičeva cesta in Tavčarjeva cesta....
Obvestila

Previdno! V Paki pri Velenju prišlo do prometne nesreče

Voznike, ki se vozite na relaciji Pake pri Velenju obveščamo, da se je pripetila prometna nesreča, nastaja zastoj....

Zadnje osmrtnice

Rudolf Pudgar

Ferdinand Turnšek ST.

Frančiška Grazer

Velenjcan copyright © 2023