26

NJOKI

  • 450g… krompirja
  • 125g… ostre moke
  • 4 rumenjakov ali 1 celo jajce
  • 50g… masla
  • 70g… jedilnega škroba( gustin)
  • Sol

Neolupljen krompir skuhamo in ga še vročega pretlačimo, dodamo maslo ter premešamo .Pustimo da so ohladi. Nato dodamo še preostale sestavine, pregnetemo in oblikujemo 1-1,5 cm velike njoke.

OMAKA

  • 20-30 dag… jurčkov
  • 50g… masla
  • 10 dag… mladega sira
  • 1 mala šalotka
  • 1 žlica … smetane za kuhanje
  • Peteršilj
  • Timijan
  • sol
  • Strok česna
  • 3 dl…goveje juhe oz. goveje osnove 
  • *Parmezan za ribanje ( po želji )

Na maslu svetlo prepražimo šalotko in na lističe narezane jurčke, dodamo česen ter zalijemo z govejo juho oz. govejo osnovo. Začinimo in malo pokuhamo. V omako nato dodamo njoke, ki  smo jih prej skuhali v slanem kropu( Njoki so kuhani , ko priplavajo na površje ). Kuhamo tako dolgo, da se omaka zgosti, nato dodamo žlico smetane za kuhanje. Tik preden jed serviramo, dodamo še na kocke narezan mladi sir.

NASVET: Jed izboljšamo tako, da na servirane njoke naribamo parmezan.


Recepte za vas pripravlja Luka Božič.