Na današnji dan, 7. december

Banner

V Čachovicah na Češkem se je leta 1913 na današnji dan rodil režiser František Čap. V zavest slovenskih filmskih gledalcev se je zasidral kot režiser Vesne, enega najbolj gledanih slovenskih filmov.

Njegova slovenska filmografija je sestavljena iz petih celovečercev in enega kratkega filma - Piran - biser slovenskega primorja. S tem filmom je Čap kot labodji spev svojega filmskega ustvarjanja v Sloveniji oziroma Jugoslaviji posnel kratek hommage mestu, ki je postalo njegov drugi dom in na njegovo željo tudi zadnje počivališče.

Čap je leta 1934 postal asistent režije in montažer. V letih 1939-1948 je na Češkem režiral 13 celovečernih filmov, leta 1946 vojno dramo Možje brez kril, ki je bila nagrajena v Cannesu. Leta 1949 se je izselil v Nemčijo, od leta 1952 pa je deloval v tedanji Jugoslaviji.

Po Vesni (1953) je Čap za slovenskega producenta (Triglav film) posnel še moralno izostreno enobejevsko pripoved o ideološko omahljivem zdravniku Trenutki odločitve (1955), komedijsko nadaljevanje Vesne na "starejšem nivoju" Ne čakaj na maj (1957), triler X-25 javlja (1960) in na koncu komedijo Naš avto (1962).

Prelom v zgodovini slovenskega filma
Čeprav je bil konec njegove kariere precej neugleden, je Čap poleg Franceta Štiglica dominanten lik slovenskega filma 50. let preteklega stoletja. Vesno je posnel ravno takrat, ko so partizanske epopeje po filmu Na svoji zemlji (1948) začele izgubljati sapo. Direktiva o heroiziranju zgodovine je seveda še obstala, toda Čap te paradigme ni le zmehčal, ampak jo je zasenčil z vzporedno paradigmo žanrsko lahkotnega, zabavnega, neideološkega, meščanskega, tudi komercialno uspešnega filma.


Leta 2005 je bil aretiran Ante Gotovina, hrvaški general, obtožen vojnih zločinov med operacijo Nevihta. Hrvaškega ubežnika je po večletnem lovu aretirala španska policija na Tenerifu. Aprila 2011 je sodišče odločilo, da je Gotovina kriv, in ga obsodilo na 24 let zapora, a je bil nato novembra 2012 oproščen vseh točk obtožnice in nemudoma izpuščen.

Leta 2006 je tornado prizadel severozahodni del Londona.

Leta 2013 je srbska policija je v obsežni akciji proti trgovini z mamili po vsej državi preiskala več kot 900 lokacij in prijela več kot 250 ljudi. Zaplenili so velike količine narkotikov vseh vrst. Šlo je za največjo policijsko akcijo v Srbiji v zadnjih 25 letih.

Banner

Komentarji (0)

  1. Velenjcan logo
    Velenjcan.si Administrator

    Hej, prijatelj/ica! Sporočamo ti, da na to temo še ni bilo podanega pisnega mnenja. Bodi prvi in oddaj komentar z izpolnitvijo spodnjega tekstovnega polja!

Komentiraj