Search
Search
Close this search box.

Med pomladno zelenjavo spadajo tudi šparglji

Sezona špargljev ali beluši se pri nas začne v prvi polovici aprila in traja vse do sredine junija. Zato je prav, da izkoristimo sezono te okusne in z...

Sezona špargljev ali beluši se pri nas začne v prvi polovici aprila in traja vse do sredine junija. Zato je prav, da izkoristimo sezono te okusne in zdrave zelenjave.


Pri nas v naravi lahko najdemo štiri vrste šparglja: navadni, lasasti, obmorski in ostrolistni, ki so vsi tanjši od gojenih. 

Svežino špargljev ocenimo po tem, če se prelomijo od spodaj navzgor čim bljižje mestu kjer so bili odrezani oziroma se na tem mestu izcedi sok, če ga popraskamo, potem so sveži. Šparglje uživajte čim bolj sveže, še isti dan, ko so bili nabrani, saj hitro začnejo leseneti.  

Šparglji so zelo lahko prebavljivi in nizko kalorični. Na 100g vsebujejo le 22kcal. Prav tako vsebujejo veliko mineralov in vitamine B-kompleksa. V njih najdemo tudi vitamin C, provitamin A in nekaj vitamina E in K. Beluši tudi krepijo stene krvnih žil in kapilar, ter so dobri za ljudi s povišanim krvnim tlakom. Priporočajo se diabetikom, saj pomagajo pri regulaciji krvnega sladkorja. Zaradi prisotnosti vlaknin v špargljih pa imajo tudi blag odvajalni učinek.

Njihovo uživanje se odsvetuje vsem ki imajo ledvične kamne, obolela sečila ali vnete ledvice, saj šparglji vsebujejo purin, ki se v našem organizmu spremeni v sečno kislino. 


Priprava:

Šparglje lahko pripavite na veliko načinov, saj se podajo večim jedem. Lahko pa se pripravijo tudi čisto klasično, kot priloga k jedem ali samostojna jed. Operite in olupite spodnje dele špargljev ter odrežite morebitne olesenele dele (olesene dele lahko uporabite za kuhanje špargeljeve juhe ali jušne osnove). Kuhajte jih v slavni vodi, kateri lahko dodate ščepec sladkorja in košček masla. Beli šparglji se kuhajo približno 20 minut, zeleni pa 10 do 15 minut.

In še nekaj receptov: 

Recept Šparglji s pršutom (za 4 osebe)

Potrebujete: 
500g špargljev
260g tankih rezin pršuta
2 žlici olivnega olja

Operite in osušite šparglje ter jim odstranite oleseneli del.

Prižgite in naoljite ponev (ali žar). Vsak špargelj ovijte z rezino pršuta. Na dobro segretem žaru (na zmerni vročini), jih pustite približno 10 minut. Med tem jih večkrat obrnite, da se zapečejo z obeh straneh.


Vegetarjanski recept – testenine s šparglji (za 4 osebe)

Potrebujete: 
500g špargljev
500g testenin (npr. peresniki)
125g mehkega kozjega sira
30 g olivnega olje
3 stroki česna
Po želji lahko dodate tudi korenje in grah.

V majhno skledo zmešajte narezan (ali nariban) kozji sir, olivno olje, ščepec soli in popra ter na drobno nasekljan česen. Šparglje operite, odstranite olesenele dele in jih narežite na koščke.

Pristavite osoljeno vodo in ko voda zavre v krop stresite testenine. Kuhajte jih 8-10 min. (oz. kolikor piše na embalaži). Odcedite jih in stresite v skledo. Ponovno pristavite še en lonec osoljene vode in v krop stresite šparglje ter jih kuhajte tri minute, da se zmehčajo.

Testeninam dodajte omako iz sira in začimb, ter odcejene šparglje. Vse skupaj premešajte in solite ter poprajte po okusu. Preden jih postrezete lahko po testeninah naribate še nekaj sira. 

Foto : Flickr
Foto: Flickr
Foto: Pixabay

Več novic

Kronika

Pred celjskim sodiščem zjutraj najden sumljiv predmet

Danes okoli šestih zjutraj so bili policisti obveščeni, da je bil pred stavbo celjskega sodišča na Prešernovi ulici najden sumljiv predmet....
Družba

Prosto delovno mesto: Serviser na terenu (m/ž)

Pridružite se ekipi Makom!...
Šport

Karate klub Velenje na prireditvi Naj karateist leta 2023, prejel številna priznanja

Včeraj, 06. marca, je v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega v Velenju potekala svečana podelitev nagrad za najboljše karateiste in pokalne zmagovalce za leto 2023. Priznanj so se razveselili tudi...
Šport

Velenjska plavalca tudi zadnji dan četveroboja v Beogradu osvojila odlične rezultate

Po končanem tretjem, zadnjem delu četveroboja ekip iz Slovenije, Bosne, Hrvaške in Srbije, je slovenska reprezentanca minuli vikend zasedla odlično, 2. mesto. ...

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Zapora ceste v Pohrastniku: v petek med 8. in 13. uro popolna zapora

V petek, 29. marca, bo med 8. in 13. uro na Pohrastniku prišlo do popolne zapore ceste....
Obvestila

Na Gorenjskem klancu prišlo do prometne nesreče

Obvestila

V torek, 26.3.2024 bo prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo

Iz Komunalnega podjetja Velenje so nam sporočili, da bo jutri prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo na območjih Efenkova cesta, Gregorčičeva cesta in Tavčarjeva cesta....
Obvestila

Previdno! V Paki pri Velenju prišlo do prometne nesreče

Voznike, ki se vozite na relaciji Pake pri Velenju obveščamo, da se je pripetila prometna nesreča, nastaja zastoj....

Zadnje osmrtnice

Rudolf Pudgar

Ferdinand Turnšek ST.

Frančiška Grazer

Velenjcan copyright © 2023