Zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevu, če v to še niste prepričani potem preberite naš članek* in zagotovo boste na zajtrk gledali drugače. Kljub temu pa ni ravno vseeno, kaj pojemo na prazen želodec, zato si preberite kaj je priporočljivo in kaj ne.
Priporočljivo:
– Oreščki
Zmanjšujejo razjede na želodcu in normalizirajo pH-vrednost. Njihova maščoba pa nas nasiti za dlje časa.
– Ovseni kosmiči
Kosmiči ščitijo želodčno sluznico pred škodljivimi kislinami. Vsebovane balastne snovi znižajo raven holesterola in nas pravtako nasitijo za dlje časa.
– Ajda
Ajda vsebuje veliko beljakovin in železa ter spodbudi našo prebavo.
– Jajca
Številne študije kažejo, da kdor za zajtrk poje jajce, bo čez dan pojedel manj kalorij.
– Borovnice
Če jih jemo na tešče, so še bolj efektivne, saj pospešijo prebavo in izboljšajo nivo krvnega tlaka.
– Lubenica
Sadež, ki je poln vode, nas oskrbi z veliko tekočine. Vsebovano rdeče barvilo lipoken, pa je dobro za naše oči in srce.
Ni priporočljivo:
– Paradižnik, paprika in kumara
Vsa tri živila vsebujejo taninsko kislino, ki draži želodec in poslabšuje želodčne razjede.
– Citrusi
Grenivka ali pomaranča lahko povzročita bolečine v želodcu, alergijske reakcije in poslabšanje gastritisa, saj se z njihovim uživanjem poveča količina kisline v želodcu. Boljša izbira med citrusi, je topla limonada.
– Banana
Banane so seveda zelo zdrave in vsebujejo veliko magnezija in kalija, vendar na tešče lahko povzročajo motnje prebave, želodca, žolča in črevesja.
– Pekovski izdelki
Kvas v pekovskih izdelkih dražijo sluznico, kar povzroča napenjanje. Bolša izbira so razne kaše iz prosa, ajde in ovsa.
– Kava ali pravi čaj
Kavo pijte raje po zajtrku, saj na prazen želodec lahko povzroča vnetje želočne sluznice. Prav tako zavira razgradnjo beljakovin, ustvarja napihnjenost, pekočo zgago, vnetje črevesja in povečuje tveganje za razvoj želodčnega raka.
– Pekoča hrana, Alkohol in pijače s sladkorjem
Recept za zajtrk – Ovseni kosmiči z borovnicami in mandeljni
Potebujete:
40 g ovsenih kosmičev
malo vode (1-2dcl)
ščep soli
pest ali dve zmrznjenih borovnic
žlička medu/ agavinega sirupa/ javorjevega sirupa
pest namočenih (bolj zdravo) ali praženih (bolj okusno) in nasekljanih mandljev
malo kokosaV lonec daš kosmiče, ščepec soli in vse skupaj preliješ z vodo. Zavreš in pokrito kuhaš toliko časa (5-10 minut), da se nekoliko zgosti. V lonec s kosmiči zvrneš kar zmrznjene borovnice in sladilo po izbiri, pomešaš in pokriješ za nekaj minut. Medtem nasekljaš mandlje. Ovsene kosmiče z borovnicami postrežeš posute z nekaj kokosa in nasekljanimi mandlji.
Foto: Pixabay