Zgodaj spomladi pred cvetenjem ali kasneje jeseni je najboljši čas za nabiranje regrata, saj je takrat korenina najbolj zdravilna. Regrat je veljal za nadležen plevel in zaradi grenkega okusa so ga uporabljali zgolj v zdravilne namene. Na naše krožnike je prišel šele v 17. stoletju po zaslugi Francozov in Italijanov.
ZDRAVILNE LASTNOSTI
Regrat je odličen vir rudnin kot so železo, kalcij in magnezij. Vsebuje vitamina C in E ter vitamine skupine B. Spodbuja delovanje jeter in drugih žlez, pripomore k boljši prebavi in presnovi. Deluje protivnetno, zato ga priporočajo pri različnih revmatičnih obolenjih. Dober je za sladkorne bolnike, preprečuje razvoj in razmnoževanje različnih virusov in je učinkovit pri zdravljenju virusnega hepatitisa ter zavira razvoj rakavih celic. Skratka prava zdravilna bomba.
NABIRANJE, NAKUP IN GOJENJE
Pri nabiranju je potrebno biti previden, saj niso vsi travniki za to primerni. Izogibajte se preveč gnojenih površin, travnikov v neposredni bližini cest in zelenicah kjer se pogosto sprehajajo hišni ljubljenčki. Če se odločimo na nakup npr. na tržnici, se je dobro prej pozanimati, kje je bil regrat nabran. Njegovo svežino pa preverimo tako, da pogledamo kakšne barve je regrat. Čim temnejši in bolj suh je odrezan del, toliko starejši je.
Marsikomu je regrat grenek, zato je zdaj pravi čas za nabiranje, saj je regrat še mlad in ne vsebuje toliko grenkih snovi. Nabrane liste dobro operite in osušite, tako bodo v hladilniku počakali dan ali dva.
Regrat ima rad bogato humusno zemljo in če ga želite gojiti lahko enostavno uporabite lučko regrata, ki vsebuje več kot 100 semen. Posušeno seme je hitro kaljivo, prve rastlinice zrastejo že v 20 dneh, pri višjih temperaturah pa v petnajstih. Ob sejanju ga primerno razredčite in sproti obtrgavajte cvetne popke, če želite da se listi bolj razrastejo. Kasneje pa mlade rastline pokrijte s folijo ali s cvetličnimi lončki.
REGRAT V JEDEH
Iz regrata lahko pripravimo ogromno zanimivih jedi: juhe, rižote, pesto, solate… Sveže cvetove lahko kar razdrobimo in potresemo po solati, avokadu in omakah za testenine. Popke pa vložimo v kis ali iz njih pripravimo okusen nadev za omlete.
Jaz ga imam najraje v solati s kuhanim krompirjem in jajci. Kako ga imate pa vi najraje, zaupajte nam spodaj v komentar, veseli bomo tudi kakšnega recepta!
Pridno nabiranje in dober tek vam želi Velenjcan.si !