Domov Odpri diskusijo

Na današnji dan - 26.07.2017

2007 - Slovenija
Leta 2007 je slovensko športno javnost pretresla novica, da je bila atletinja Jolanda Čeplak pozitivna na dopinški kontroli.

Evropski prvakinji, bronasti z olimpijskih iger in svetovni dvoranski rekorderki v teku na 800 metrov so 18. junija 2007 v Monaku nenapovedano odvzeli vzorec, ki je bil pozitiven na eritropoetin (EPO). 26. julija istega leta je Mednarodna atletska zveza sporočila, da je enak rezultat pokazal tudi B-test. Eritropoetin je telesni hormon, ki uravnava nastajanje eritrocitov v telesu, pomemben je predvsem, ko iz različnih razlogov začne primanjkovati aerobne kapacitete krvi.

Mednarodna atletska zveza jo jo nemudoma suspendirala, Čeplakova pa je zanikala jemanje nedovoljenih sredstev. "Zanikam kakršno koli jemanje nedovoljenih poživil in skušala bom na vse načine dokazati svojo nedolžnost,“ je takrat dejala tekačica.

Pritožba ni uspela. Mednarodna atletska zveza jo jo nemudoma suspendirala, disciplinska komisija Atletske zveze Slovenije pa jo je 27. marca po sedemurni obravnavi spoznala za krivo in ji dodelila dveletno kazen prepovedi nastopanja.

Na steze se je vrnila julija 2009, a je mednarodno nastopanje končala. Pri 33 letih ni zmogla več podobnih tekov kot pred tem, tako se ji ni uspelo približati niti meji dveh minut v teku na 800 metrov.